Een kijkje in het puberbrein

Het omgaan met een puber is niet het gemakkelijkste klusje. Echter, hun gedrag wordt een stuk beter te begrijpen op het moment dat je weet waarom zij zo handelen. En dat heeft alles te maken met hun brein en hormonen. Komende periode gaan wij ons dan ook in verschillend specifiek gedrag verdiepen. Kijk je mee? We starten bij de impulsiviteit (zeer herkenbaar, nietwaar?):

Voorbeeld: Het ene moment is Pietje bezig met het opruimen van zijn slaapkamer (volgens de afspraak). Vervolgens krijgt hij een telefoontje van zijn beste vriend; de onrust slaat toe en hij wil per direct naar zijn vrienden.

Waarom: De hormonen hebben invloed op o.a. het beloningscentrum in de hersenen. Nu iets heel leuks doen (chillen met vrienden) is veel leuker dan nu iets stoms doen (kamer opruimen). Daarnaast is het controlecentrum nog niet volgroeid, waardoor het moeilijker wordt om rationeel na te denken.

Hoe ga je ermee om: Je kan een handje helpen door de rol van het controlecentrum aan te nemen en hem/haar te laten inzien dat het wellicht handiger is om toch even de taak af te maken, voordat hij/zij iets leuks gaat doen (“hoe fijn is het om straks weer thuis te komen op een opgeruimde kamer”/ “maak het nu even af, dan heb je meer tijd voor leuke dingen in het weekend!”).

De volgende keer zullen we ons verdiepen in het inzien van gevaar. Ben jij ook al benieuwd?