Kritiek krijgen is een cadeautje (deel 1)

Veel mensen vinden het moeilijk om om te gaan met kritiek. Je neemt het vaak te persoonlijk, stelt je vijandig op en sluit jezelf af. Echter, als je kritiek op een juiste manier leert ontvangen, is het eigenlijk een… juist: cadeautje! In dit artikel (deel 1) leer je waarom het lastig is om kritiek te krijgen. In deel 2 vertellen we je hoe je er dan wél mee moet omgaan. Maar dat bewaren we voor over een aantal dagen 😉 Stay tuned!

Waarom kritiek krijgen moeilijk is:

1.     Je brein ziet afkeuring als een bedreiging. Dit stamt nog uit de oertijd. Werd jij in de oertijd verbannen (en kreeg jij in zekere zin dus kritiek), dan was er maar heel weinig kans dat je het zelfstandig ging redden. Wij leven natuurlijk niet meer in die tijd, maar je brein voor een (klein) gedeelte nog wel!

2.     Je brein geeft niet graag toe dat je fout zit en gaat graag de gevolgen ervan uit de weg. Jij hebt iets “fout” gedaan en moet hier vervolgens iets aan doen. Daar heeft je brein helemaal geen zin in…

3.     Je brein is meer gefocust op negativiteit dan positiviteit. Herkenbaar, toch? 10 mensen kunnen je zeggen dat je iets goed hebt gedaan, maar wat onthoud je? Die ene persoon die er niet zo veel aan vond.

Nu weet je waarom omgaan met kritiek vaak moeilijk is. Volgende keer geven we je handige tips waardoor dit een stukje makkelijker wordt! Tot dan!